Prisluh: Cut Copy – Free Your Mind

Cut Copy so eden tistih tipičnih bendov, ki poleti ne smejo manjkati na kakšni “chill down” žurki ob bazenih ali na plaži oziroma v kafiču zraven njih. Mehak zvok synthpopa in dance punka, ki jih je že leta 2004 izstrelil med najbolj prepoznavne avstralske skupine, ter jim prinesel nastope na turnejah z glasbeniki velikega kova kot so Franz Ferdinand, Block Party in celo Daft Punk, fantje uspešno vlečejo iz albuma v album, zraven pa dodajo še ščepec česa posebnega, kar naredi plato tematsko – na albumu “In Ghost Colours” je bilo malo psihadelike, “Zonoscope”, njihov zadnji in tudi zaenkrat kritično najpriljubljenejši izdelek, pa prinaša elektropop in dance-rock hipnozo.

In čeprav bi Free Your Mind, katerega bend predstavlja kot retrospektivo na poletja poznih osemdesetih let, lahko spet ponudil nekaj novega, dobimo občutek, da je bendu nekoliko zmanjkalo idej. Čeprav je sam singel “Free Your Mind” nekaj posebnega, sramovali se ga prav gotovo ne bi niti kakšni Friendly Fires pa tudi ne Hot Chip ali Miami Horror, pa se nekako ne moremo otresti premisleka, da je naslednjih 11 komadov (intra in outra pač ne moremo šteti vmes) na albumu pravzaprav le variacija enega in istega singla ali pa že slišanih izdelkov iz Zonoscope. Vmes sicer poseže kakšen prav zabaven vložek “jungle beats-ov” (Take Me Higher, Footsteps) ali “vesoljskih zvokov” (In Memory Capsule, Above The City) in saksofona (Meet Me In The House Of Love) pa vseeno…če bi šlo za EP s tremi, štirimi izbranimi zanimivimi komadi (iz vsake zgoraj omenjenih sekcij 1 + Free Your Mind bi bilo idealno!), bi Cut Copy vnovič ploskali. Tako pa na albumu raje preskakujemo komade, ker nas sili, da najdemo kaj, kar bi nas še utegnilo navdušiti.

Če potegnemo črto: v Avstralijo prihaja poletje in tamkajšnji surferji, hipsterji in ostali indie navdušenci bodo verjetno vsaj kakšen komad iz plate Free Your Mind pospravili v svoj mp3 predvajalnik. Celoten album pa lahko priporočamo morda le kot kakšno ambientalno glasbo za ozadje, ko povabite prijatelje na večerjo ali vino. Ima namreč dober “flow” – ne gre pa za presežek.


Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.