Plata tedna: Poliça – Shulamith

Poliça so lansko leto navdušili indie (in širši) glasbeni svet s prvencem “Give You Ghost”, na katerem so ponudili svež, izjemno zanimiv zvok – ta pomalem vleče na Portishead, paralele lahko potegnemo z glasbo skupine Yeasayer, tu je še ščepec elektro R’n’B-ja. Pevec skupine Bon Iver, Justin Vernon, ki je s Poliço sodeloval pri ustvarjanju prvenca, jih je ob tem imenoval za najboljši bend, kar jih je kadarkoli slišal. Pričakovanja pred drugim studijskim albumom Shulamith, ki je poimenovan po feministični aktivistki (Shulamith Firestone), so bila tako upravičeno visoka.

In skupina, s Channy Leaneagh na čelu, nas ni razočarala. Shulamith je izjemno celostno zaokrožen album, ki ponuja melanholične ritme, podkrepljene z zanimivimi besedili, katere, s precej računalniško obdelanim glasom (končno dobra uporaba Auto Tuna!) zapoje Channy. Najbolj zanimivo pri vsem pa je to, da album ni monoton; še več Shulamith gre v dve skrajnosti – na eni strani ponuja komade, na katere se da že prav lepo migati (Chain My Name, Spinning Lines), na drugi strani pa komade, ki prav prijetno uspavajo (So Leave, Tiff, Torre, Warrior Lord).

In kaj tako dobimo na koncu? Pravzaprav plato, ki za 50 minut povabi na čudovit indie trip. Zato le – dajte si Poliço v ušesa – ne bo vam žal!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.