Radio Terminal V Živo
Zgodil se je dvatisoč13!
,

Zgodil se je dvatisoč13!

V Gali Hali na Metelkovi je na prav poseben datum, petek 13., potekal dogodek dvatisoč13, ki predstavlja glasbeni prerez leta. V ta namen so nas čez leto popeljali trije glasbeni gostje, 2 domača – ŠKM Banda in Your Gay Thoughts – ter beograjska VVHILE.

Pred koncertnim je delom večera Hrupmag poskrbel še za premiero “hruopomentarca” naslovljenega Muzika je džabe, ki prek različnih akterjev – novinarjev, promotorjev, glasbenikov poskuša raziskati vpliv brezplačnih dogodkov in ponudbe brezplačne glasbe, ki se je v domačem okolju letos še potencirala. V njem so akterji s področja glasbe na kritičen način spraševali kakšni so povodi za brezplačne dogodke, zakaj se izvajalci odločajo za ponudbo brezplačnih albumov, kakšen je vpliv te brezplačnosti, kdo pije in kdo plača in kam lahko vse skupaj pelje.

Kot prva sta se nato na odru predstavila dvojec VVHILE. Beograjska rokenrolerja Stevan in Andrija sta pravkar ponovno izdala svoj prvi EP VVhile is Vanity, hkrati pa je letos izšla tudi kaseta z njunimi posnetki v živo z radia Fist. Večer sta odprla s konkretnim bombandiranjem z zvoki kitare in bobnov, ki nas je še najbolj spominjal na en zanimiv cross skupin Mew in My Bloody Valentine. Všečno!

Sledili so ŠKM Banda, ki so nam ponudili široko paleto instrumentalnih bombončkov, svežega materiala, ki bo na plošči izšel šele prihodnje leto. Bend, ki sicer deluje dobrih deset let, prav nič ne skopari z eksperimentiranjem zvoka in tako smo imeli priložnost slišati tudi bendžo!

Kot zadnja pa se je predstavila avdiovizualna trojica Your Gay Thoughts, ki nam je ponudila zasanjane ritme, ki jih je občasno presekal močan udarec triphopa. Gre za trenutno enega najvidnejših glasilcev mlade ljubljanske elektro scene, ki se poigrava z atmosferičnimi pasažami, dramatičnimi bobni in melodičnim vokalom. Morda bi sicer bend zaradi narave svoje glasbe sodil v še poznejše nočne ure, tako pa nas je nežno pozibaval pred pričetkom DJ programa Specialka with FRNDZ.

Na splošno lahko dvatisoč13 ocenimo kot izjemno zanimiv način, kako skozi glasbo prerezati leto. Škoda edino, ker je v nekaj dnevih pred dogodkom prišlo do odpovedi trenutno najbolj vročega indie benda, New Wave Syria. Pa vendar, organizatorji so nam pripravili odličen dogodek, po katerem smo lahko ugotovili, da se nam obeta glasbeno izjemno zanimivo leto dvatisoč14.