Radio Terminal V Živo
Zaslišanje: Ms Dynamite
,

Zaslišanje: Ms Dynamite

Leta 2002 se je Ms. Dynamite z glasbenim prvencem izstrelila med zvezde britanskega hip hopa in r’n’b-ja; še danes jo najbolj poznamo prav po komadih “It Takes More” in “Dy-na-mi-tee”. A kljub nagradam Mobo, Mercury in BRIT ter veliko predvajanja na BBC-jevem radiu ter MTV-ju, je po izjemno slabi prodaji drugega albuma “Judgement Days” sledil umik za dolgih osem let. Z novim, svežim in nekoliko bolj grime pristopom, pri katerem sodeluje s številnimi znanimi DJ-i in producenti, kot so DJ Fresh in Major Lazer, se Ms. Dynamite zdaj končno vrača in za prihodnje leto napoveduje novi, tretji studijski album. Pred njenim nastopom v klubu Kurzschluss smo se pogovarjali o tem, kje črpa vso inspiracijo in energijo ter tudi, kateri svoj komad bi odigrala na poroki.

RT: Če bi morala izbrati komad, ki bi ga svojim prijateljem zapela na poroki, kateri bi to bil?

Ms Dynamite: (smeh)…Odvisno bi bilo od prijatelja. Nekdo mi je pred kratkim na Youtubu pokazal, kako sta ženin in nevesta za prvi komad izbrala komad “Gold Dust” Dj Fresha in Shy FX. To je bilo odlično, od smeha mi je šlo na jok! Z veseljem bi naredila kaj takega. Če ne pa bi izbrala kaj bolj umirjenega iz prvega albuma.

RT: Kako dojemaš spreminjanje tvoje glasbe od začetkov, z albumom “A Little Deeper”, do danes, ko nam predstavljaš hitrejši, bolj za plesišče prijazen zvok?

MS Dynamite: Začela sem pravzaprav kot MC, ustvarjala pa sem garage glasbo in mislim, da je glasba, ki jo ustvarjam danes, zelo podobna mojim začetkom. Vmes pa sem poskusila še soul, hip-hop in r’n’b glasbo ter reaggejem. Gre za to, da se počutim doma v obeh teh navidez nasprotujočih žanrih. Sedaj pripravljam album, ki bo hitrejši, bolj podoben mojim začetnim izdelkom, na katerem bom pokazala svoj MC obraz, saj sem polna energije. Moj drugi, bolj umirjeni jaz, pa ima korenine v spiritualnosti in liričnosti.

RT: Od kod pa črpaš vso to energijo, kaj te navdihuje?

MS Dynamite: Gre za nekaj povsem naravnega – črpam jo iz glasbe in življenja ter uživanja v nastopanju.

RT: Pa te morda navdihuje kak določen (glasbeni) izvajalec?

MS Dynamite: Pravkar sem se vrnila z Jamajke in tam sem se navdušila nad reagge izvajalcem, ki se imenuje Chronixx. Ima izjemno lep glas ter globoka, čutna besedila. Je pa še veliko drugih jamajških reagge in roots izvajalcev, ki me trenutno navdihujejo. Kar je zanimivo, glede na to, da ustvarjam bolj plesno glasbo.

RT: Na albumu “Judgement Days” si se postavila v vlogo kritika družbe in politike. Se ti zdi, da moraš kritično nastopiti do stvari, ki se dogajajo po svetu in to kritičnost izraziti skozi glasbo?

Ms Dynamite: Niti ne, mislim, da je zdaj bolje, da iščemo rešitve, kot da izpostavljamo probleme. Ko sem bila mlada, sem bila jezna in sem svoja občutja izražala z glasbo. Sedaj pa mislim, da sem se naučila iskati mir in zato raje poudarjam, da je bolje iskati rešitve.

RT: Zadnje čase veliko sodeluješ z drugimi izvajalci kot so Shy FX, Katy B, Major Lazer in DJ Fresh. Katero izmed teh sodelovanj se ti je najbolj vtisnilo v spomin?

Ms Dynamite: Hm, težko vprašanje. Vsako sodelovanje je bilo nekaj posebnega in počaščena sem, da sem lahko bila del ustvarjanja glasbe! Če pa se moram odločiti pa bom izbrala komad “What You Talkin’ About”, pri katerem sem sodelovala z DJ-jem Redlight, saj publika dobesedno nori, kadar ga pričnem izvajati – ne glede na to v kateri državi nastopam! In to energijo, povezanost s publiko, dobesedno obožujem!

RT: Lahko še več podobnih sodelovanj pričakujemo na prihajajočem albumu?

Ms Dynamite: Na EP-ju defenitivno, ta bo precej elektronski. Za album pa še ne vem…imam veliko materiala!

RT: Založba te ne pritiska, ti ne postavlja kakšnih pogojev, do kdaj moraš izdati album?

Ms Dynamite: Ne, ne…si ga pa sama želim izdati prihodnje leto!

RT: Omenila si, da izjemno rada nastopaš. Kaj pa imaš raje – ustvarjanje v studiu ali nastopanje na odru?

Ms Dynamite: Težko vprašanje…

RT: Vem, zato, ga pa vsem postavim v intervjuju (smeh)!

Ms Dynamite: (smeh)…Če moram izbrati…v studiu se moram odpreti, povezati z določeno energijo, pustiti, da besedila pridejo k meni in da komad nastane. Povežem se z neko višjo silo! Med nastopom pa se povežem s publiko. Gre za dve različni stvari, ki pa sta zelo terapevtski – ena je dobra za mojo dušo, druga pa za moj ego – čeprav v vsakdanjem življenju sovražim ekshibicionizem!

RT: Pa vendar je verjetno težko biti zvezdnik in ostati neopažen. Kako nastopanje vpliva nate kot mamo?

Ms Dynamite: V vsakdanjem življenju pravzaprav nimam problemov, ljudje me zelo spoštujejo. Težko je, sprejemati moraš kompromise, vendar pa me moja družina zelo podpira.

RT: Nocoj prvič nastopaš v Sloveniji. Kaj pričakuješ od nocojšnjega nastopa?

Ms Dynamite: predvsem veliko dobre energije!!