Radio Terminal V Živo
Zaslišanje: Jonathan
,

Zaslišanje: Jonathan

Rock, indie, alternativa, pop? Glasba!  Skupina, ki se ne omejuje z glasbenimi stili iz hrvaške Reke bo 23. februarja stresla Kino Šiška v sklopu INDEKŠ lekcije. S kitaristom Tomislavom Radinovićem sem se pogovarjala Ana Medved – Annarch.  

 

 

Bend ste ustanovili leta 2011, prišli ste iz različnih bendov, a ste takoj začutili neko posebno kemijo. Kako ste našli povezavo, ki vam omogoča ustvarjanje dobrih komadov?

Nič nismo našli, enostavno je bila kemija prisotna od prvega trenutka. Nekdo je začel igrati, ostali so se mu pridružili. Nismo osredotočeni na en stil, kar mislim, da nam zelo pomaga.

Jonathan. Pravite, da je to neka izmišljena oseba, ki je kombinacija vseh vas, kar se odraža v vaši glasbi. Od kod ideja?

Vedno je obstajal nek lik, ki so ga krasili dogodki in nezgode, vzponi in padci, prečudoviti trenutki in trenutki, ki so bili popolnoma grozni. Oživeli smo ga skozi komade in dobil je ime.

Začeli ste s singlom ‘Maggie’, ki je bil na Hrvaškem zelo uspešen, temu pa je sledil prvi album ‘Bliss’. Na kak način ustvarjate glasbo in besedila? Piše nekdo tekst in drugi inštrumentalni del, ali vse delate skupaj?

Glasbo ustvajamo skupaj, tekste pa piše Zoran. Vsaka ideja se predstavi in poskuša, ko dobimo sliko celote pa pogledamo dlake na rokah. Če se pokonci in imamo kurjo polt, ima komad čustva.

V torek ste izdali svoj drugi album ‘To love …’, ki mu bo sledil ‘Or to hold on.’. Na albumu se vidi vaš napredek in dodelan stil. Kaj vas je v času od izdaje prvega albuma najbolj zaznamovalo?

Praktično vse kar se jemoralo zgoditi. Od odločitve, da se hočemo nekoliko odmakniti od Blissa do želje, da hočemo še boljši in kvalitetnejši album.

Nov album je zelo kvaliteten, ima neko logiko, ki jo slišimo skozi komade. Vsaka pesem se nadaljuje v naslednjo in vse postane celota. Kakšna je ideja za tem?

Enostavno nas je vodila ideja, da je to ena zgodba. Zoran je tudi tekste napisal tako, da so povezane, tako da jih ni bilo težko zaokrožiti.

Od kod ideja, da izdate album v dveh delih?

Imeli smo preveč pesmi, mislim, da celo okrog 30, preden smojih začeli izbirati za plato. Izbor smo uspeli zožit na 15 pesmi, kar je še vedno preveč za eno izdajo pa smo se odločili, da bomo naredili dva ‘mini’ albuma.

Kot že prej rečeno, prvi del albuma je zelo povezan, a se pri zadnjem komadu ‘Allison’ sliši, da še nekaj sledi. Kdaj lahko pričakujemo drugi del albuma?

Okvirna želja benda je, da album izdamo jeseni, kar je precej verjetno, glede na dejstvo, da se snema med tem ko odgovarjam na tole vprašanje . 😉

Začenjate s turnejo za promocijo albuma? Kje najraje koncertirate, v malih ali večjih klubih, morda festivalih?

Iskreno povedano, večino komadov z nove plate smo že igrali na koncertih še preden smo jih posneli, tako da bo vsak nov koncert samo še dodatna promocija plošče. Sicer nam ni pomemben prostor, kjer igramo, pomembno nam je, da je vsak koncert napredek za bend.

S katerim izvajalcem ali bendom bi najraje koncertirali, če bi imeli priložnost?

Pretežko vprašanje. Vsak član benda bi naštel najmanj 10 imen.

Imate pred koncertom v Kinu Šiška sporočilo za Radio Terminal?

Vsem poslušalcem Radia Terminal želimo sporočiti, da pridejo na koncert skupine Jonathan 23. 2. 2017 v Kino Šiška! Pozz!

 

 

Original intervjuja:

Našli ste se u 2011oj godini, svi ste dolazili iz raznih bendova ali ste ipak uspjeli stvorit neku posebnu hemiju. Kako ste našli tu vezu koja vam omogučava pravljenje super pjesama i šta je to bilo?

Nismo ništa pronašli,jednostavno je bilo prisutno od prvog trenutka,netko bi počeo svirati,a ostali bi to popratili.Nismo fokusirani na jedan glazbeni stil,mislim da to uvelike pomaže.

Jonathan. Kažete da je to izmišljena osoba, koja je kombinacija svih vas, što se vidi i u vašoj glazbi. Odakle ta ideja?

Uvijek se spominjao  taj neki lik kojeg su krasile zgode i nezgode,usponi i padovi,trenutci u kojima bi vam bio predivan i momenti u kojima bi bio odvratan.Oživili smo ga kroz pjesme i dobio je ime.

Počeli ste sa singlom Maggie, koji je bio jako uspješan u Hrvatskoj, tome je usljedio prvi album Bliss. Na koji način pišete pjesme i tekstove? Piše li jedna osoba tekst a druga instrumentalni dio ili sve radite skupa?

Glazbu radimo zajedno,dok tekstove piše Zoran.Svačija ideja se uvažava i probava,kad dobijemo sliku koja daje smisao cjelini,pogledamo si dlake na rukama.Ako su vertikalno,pjesma ima emociju.

U utorak ste izdali svoj drugi album To love …, kojem če sljedit Or to hold on. Na albumu se vidi vaš napredak. Šta je bila najznačajnija stvar koja vam se je dogodila u vremenu od izdaje prvod albuma do sada?

Pa više manje sve što se trebalo dogoditi.

Od odluke da želimo napraviti odmak od Blissa,do želje da napravimo još kvalitetniji i bolji album.

Novi album je vrlo kvalitetan, ima logiku koju možemo čuti kroz sve pjesme. Svaka pjesma se nastavi u sljedečoj i na kraju postanu sve pjesme cjelina. Koja je ideja iza toga?

Pa jednostavno nas je vodila ideja da to bude jedna priča.Zoran je  tekstualno tako i napisao pjesme,nije bilo tesko zaokružiti cijelinu.

Od kud ideja, da izdate album u dva djela?

Imali smo previše pjesama,nekih 30-ak kad smo počeli odabirati najbolje za ploču.Uspjeli smo suziti izbor na nekih 15-ak pjesama,što nam je bilo previše za jedno izdanje,pa smo odlučili da će biti dva “mini” albuma.

Kao prije rečeno, prvi dio albuma je jako povezan ali se u zadnjoj pjesmi Allison čuje, da sljedi još nešto. Kada možemo očekivati drugi dio?

Okvirna  želja benda je da album izađa na jesen,što je vrlo vjerovatno jer je 2.dio albuma u procesu snimanja dok odgovaram na ovo pitanje. ;D

Počinjete li več sa turnejom u promociju novog albuma? Gdje najradije koncertirate, u malim ili velikim klubovima, na festivalima?

Pa iskreno rečeno,većinu pjesama sa novog albuma smo izvodili na koncertima i prije nego su bile snimljene,tako da će svaki novi koncert biti i promocija nove ploče.Nije nam bitan prostor u kojem sviramo,bitno nam je da bude korak naprijed za bend.

Sa  kojim izvodjačem ili bendom bi najradije sudjelovali, da imate priliku?

Preteško pitanje,svaki član benda bi naveo barem 10-ak različitih primjera.

Imate li prije koncerta u Kinu Šiška poruku za Radio Terminal?

Svim slušateljima Radio Terminala želimo poručiti da dođu na koncert grupe Jonathan 23.02.2017.g.  u Kino Šišku.

Pozz