Radio Terminal V Živo
Zaslišanje: Jardier
,

Zaslišanje: Jardier

Alex Raztresen, pevec zasedbe Jardier nam je odgovarjal na vprašanja o novem albumu, koncertih, ki sledijo ter novem videospotu. Jardier – Jardier je album 46. tedna na radiu Terminal.

Skladbe z albuma so odlično producirane in vendar bi lahko dobro delovale tudi le z akustično kitaro in glasom. Alexov koncert pred časom v Ziferblatu to potrjuje. Se nam morda obeta Unplugged verzija?
Skladbe, ki so na albumu, so v bistvu v originalu zvenele akustično, kot sem jih igral v Ziferblatu, tako da sem svojo Unplugged verzijo teh komadov že doživel. Zna se zgoditi kakšen drugačen, bolj minimalističen aranžma za kakšno priložnost, kjer v celotni zasedbi, kakršna je sedaj, ne bo možno izvesti koncerta, čeprav se ne nagibamo preveč k temu.

Koliko časa so nastajale skladbe?
Skladbe same so nastajale precej manj časa kot potem njihovi aranžmaji in delo v studiu. Tega je bilo skupaj dobra tri leta, seveda z občasnimi krajšimi ali daljšimi pavzami.

Bolj kot brskam za datumi vaših novih koncertov, bolj je vse v zraku. Kdaj in kje vas bomo lahko spet poslušali v živo?
Zaenkrat je naš naslednji koncert 28. novembra v klubu MKK v Črnomlju, nekaj se dogovarjamo tudi za december, februarja pa nas čaka MENT. V zadnjem času smo imeli precej dela okoli izdaje albuma, snemanja videospota in koncerta v Kinu Šiška, tako da se še nismo preveč ukvarjali s koncertnimi datumi. Imamo pa namen v bližnji prihodnosti odigrati sklop koncertov po Sloveniji.

Kako resno je glasba vpeta v vaša življenja? Je to trenutno bolj hobi program in sicer hodite v službo od osmih do štirih ali ste profesionalni glasbeniki oz. vam ukvarjanje z glasbo plačuje položnice?
Mislim, da je glasba resno vpeta v življenja nas vseh. Težko rečem, da je za kateregakoli od nas to hobi. Sicer zaenkrat ne živimo od glasbe, to pa ne pomeni, da jo zaradi tega jemljemo manj resno. Denar mora biti po mojem mnenju posledica, nikoli pa vzrok tega kar delaš.

Kaj vam pomeni to, da so vas pod okrilje vzeli Nikola Sekulovič in Dan D? 
V tem primeru nas niso vzeli pod okrilje, ampak so nas enostavno povabili kot goste na koncert, mi pa smo se pozitivno odzvali. Rezultat tega je bil, da smo igrali pred polno dvorano Kina Šiška, kar je bil vrhunski občutek.

Primož Lukežič je režiser vašega prvega videospota za komad »Core«. Kje ste se našli? 
Naš bobnar Zava ga pozna iz VIST-a, visokošolskega študija fotografije. Všeč nam je bila njegova estetika, ki je pasala na ta komad. Poslali smo mu komad in strinjal se je, da posnamemo spot in tako se je naše sodelovanje začelo.

Če bi delali scoring za filme, v kakšen film ali film katerega režiserja bi vtaknili svoje komade?
Prva asociacija bi bil kakšen melanholičen film, ki prikazuje pokrajine severnjaških držav, recimo Islandije, na primer režiserja Rúnar Rúnarssona. Za spot Core je nekje že padla asociacija na Kubricka, sam se ne bi branil kakšnega Lyncha ali pa morda bratov Coen.

S katerimi glasbeniki bi najraje stali na odru?
Kaj pa vem, nismo razmišljali o tem, trenutno se fokusiramo nase.

Kje boste za novo leto?
Mogoče na koncertu, najverjetneje pa na kakšni privat žurki. ☺