Radio Terminal V Živo
Zaslišanje: Blackbird Blackbird

Zaslišanje: Blackbird Blackbird

Pretekli teden nam je poletje v prestolnico pripeljal Mikeya Maramaga aka Blackbird Blackbird, mladega kalifornijskega producenta elektronske glasbe, znanega po zasanjanih chillwave dream pop ritmih. 25-letnik, ki pridno širi krog oboževalcev z rednim koncertiranjem tako v Ameriki kot v Evropi, se je v naših koncih ustavil prvič po zaslugi mladega organizatorskega kolektiva Young Vibes.

Precej napolnjen Channel Zero se je lahko naplesal ob dobri uri hipnotičnih, psihadeličnih zvokov in eksperimentalnih vokalov.

Dan po koncertu sem se z Mikeyem in njegovo punco sprehodila po centru Ljubljane. Navdušena nad kokoškasto obliko naše male državice, čevapi, burekom in medico sta se, po uspešnem nakupu spominčkov na mestni tržnici, s sladoledom v roki nastavila sončnim žarkom na zelenici Kongresnega trga in poklepetala z menoj:

K: Za tiste, ki te morda ne poznajo, kako bi svojo glasbo opisal s tremi besedami?

M: Plesna, eterična, zabavna.

K: Kakšni so tvoji glasbeni začetki in zakaj si se odločil za glasbeno kariero?

M: Po osnovni šoli sem se začel učit igrati kitaro in za naslednja tri, štiri leta prevzel vlogo bobnarja v hardcore punk bandu. Ko sem začel študirati, sem glasbo za nekaj časa opustil, v zadnjem letu študija pa sem začel poslušati veliko elektronike, izvajalce kot so Aphex Twin, Apparat, Modeselektor, čudaške stvari, veliko glitcha..predvsem Apparat me je navdušil, saj so njegove stvari, čeprav so bile narejene z računalniškim programom, zvenele kot celoten band..prepričan sem bil, da lahko kaj podobnega ustvarim tudi sam in naslednji dve leti sem v programu Fruity Loops naredil kar nekaj obupnih stvaritev in groznih beat-ov, haha. S preklopom na drug program sem začel producirati dobre komade, izdal EP, ljudje so ga opazili in počasi so se moje stvari začele pojavljati na raznih blogih..vse to je zraslo v Blackbird Blackbird in vse več ljudi, tudi v Evropi, je začelo spremljat mojo kariero..in ja, tako sem zdaj tukaj! Precej kul, moram reči, haha.

K: Kot najstnik si imel celo svoj Blink-182 cover band. A se vidiš kadarkoli v prihodnosti vrniti v to zvrst, igrati v hardcore punk bandu?

M: Ummm, ne bi se branil kakšnega stranskega projekta, preigravanja bobnov v drugi skupini, to bi bilo zabavno…a trenutno nimam časa, saj se posvečam projektu Blackbird Blackbird in pripravljam material za nov album. Mogoče čez pet let oz. če se tole z Blackbird Blackbird ne izzide, haha..upam seveda, da to tega ne bo prišlo!

K: Kateri je bil tvoj prvi koncert v življenju?

M: Blink 182, Sum 41 in New Found Glory, hahaha…drug pa verjetno Green Day ali kaj podobnega..star sem bil 12!

K: Pa najboljši?

M: U, tale je težka, videl sem že veliko dobrih koncertov…pred kratkim sem imel priložnost videti Grizzly Bear in to je bil verjetno eden boljših koncertov, kar sem jih kdaj videl…pred tem, hmmm..Beach House! Jebeno dobro, njih imam res rad..pa Explosions In The Sky

K: Kdo so tvoji največji glasbeni vplivi oz. vzorniki?

Kar se tiče elektronike, vsi, ki sem jih omenil že prej, Apparat,..in pa Four Tet, eden mojih naljubših, pozabil sem ga omenit! Ljubim njegovo glasbo! Je zelo muzikalen, dela tako jazzy elektroniko, hude beat-e, v svojo glasbo vključuje veliko zanimivih stvari in je definitivno en mojih največjih vzornikov.

Všeč mi je tudi veliko folk glasbe, Elliott Smith na primer, pa veliko starih stvari, Nick Drake…

K: Za katerega izvajalca bi ubijal, da bi lahko sodeloval z njim?

M: Uhhh, Flying Lotus! Ali pa Thom Yorke! Ali Four Tet, ojoj, podelal bi se v hlače, če bi kdo od njih kdaj uporabil moje vokale ali pa kaj takšnega…To bi bila najbolj kul stvar ever!

K: Kateri so tvoji tako imenovani guilty pleasures ko pride do glasbe? Ali je na tvojem iPod-u kaj takšnega, kar tvoji oboževalci morda ne bi pričakovali?

M: Hahaha …( njegova punca skoči v pogovor: Nickelback! Ne, ne, hec! )

Umm, ok, obstaja en slab glam metal band Sticks, ki sem ga poslušal v srednji šoli, imel sem vse njihove vinilke, ojoj… Nedolgo nazaj sva s punco poslusala Staind in še vedno so nama bili všeč, haha. Ali pa tista pesem Kryptonite…kdo je že to?

K: 3 Doors Down?

M: 3 Doors Down, to je to! Ahaha, slabo..hmm, kaj še, nevem. Mariah Carey! Ali pa Boys 2 Men! haha

K: Katera pesem se trenutno ponavlja na tvojem iPod-u?

M: Rhye….turutuuuuutututututuutuuu, mislim da je tale. I’m a foooooll…

K: Open?

M: Ja, Open od Ryhe! Vedno v moji glavi, nenehno jo prepevam…In pa novi komadi Jamesa Blakea.

K: Biti na turneji, potovati okoli sveta je ena dobrih strani tvoje službe..Ali je kakšno mesto, ki bi ga še posebej rad obiskal?

M: Od krajev, kjer sem že bil, bi še enkrat obiskal Poljsko, Krakow mi je bil zelo všeč…od mest kjer še nisem bil pa definitivno Madrid in Barcelona, res hočem v Španijo!

K: Če za potrebe tega intervjuja predvidevam, da je Ljubljana tvoje najljubše mesto, ki si ga do zdaj obiskal…kateri dve mesti bi zasedli drugo in tretje mesto?

M: Hahaha…Leipzig je bil totalno kul…in pa Krakow!

K: Kaj lahko od tebe pričakujemo v prihodnje, imaš kakšne kratkoročne plane?

M: Začel bom delat na novi glasbi, ko pridem nazaj v ZDA se bom zaprl v studio in začel snemat nov album, to je to.

K: Kdaj te lahko spet pričakujemo v Ljubljani?

M: Kdaj bom prišel nazaj? Ne vem, verjetno naslednje leto! Ali pa  mogoče kr konec tega leta, kdo ve!