Radio Terminal V Živo
Utišana terasa Bi Ko Fe-ja

Utišana terasa Bi Ko Fe-ja

Bikofe je eden izmed nosilnih središč urbane kulture v Ljubljani. Mesto bi bilo s prepovedjo kulturnih dogodkov na terasi lokala in skrajšanjem obratovalnega časa prikrajšano prepričljive in kreativne kulturne produkcije. Kompromis med pravicami stanovalcev in vizijo Ljubljane na področju kulture je tako nujen.

Objavljamo sporočilo za javnost najemnikov lokala Jureta Črniča in Stojana Georgieva:

Ekipa Bikofeja z žalostjo sporoča, da smo se po treh letih delovanja in več kot 500 organiziranih kulturnih dogodkih znašli pred utišanjem, ki predstavlja resno grožnjo našemu nadaljnjemu ustvarjanju. Navkljub bogatenju ljubljanske kulturne krajine z alternativnimi in dostopnimi vsebinami z vsemi potrebnimi dovoljenji se je MOL odločila za popolno prepoved kulturnih dogodkov na terasi Bikofeja, njihovo zmanjšanje in skrajšanje obratovalnega časa. Pristojne institucije ob tem pozivamo, naj ponovno premislijo o kompromisu med različnimi pravicami meščanov ter že zapisanih vizijah na področju kulture v Ljubljani.
Naj spomnimo, da smo se ob odprtju odločili, da želimo Ljubljani ponuditi prostor, ki ne bo namenjen le pasivnemu potrošništvu, temveč bo to mesto srečevanja in (so)ustvarjanja. V treh letih smo brez subvencij organizirali več kot dvajset razstav, 52 brezplačnih koncertov domačih in tujih izvajalcev, gostili pa smo tudi več kot 100 uveljavljenih ter mladih DJ. Vsi dogodki so bili izpeljani s potrebnimi dovoljenji MOL in policije, brez zapletov so bile opravljene tudi meritve hrupnega onesnaževanja s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Žal smo lani kljub temu s strani dela bližnjih stanovalcev prejeli večje število prijav, med katerimi se je zaradi prekomernega hrupa s pravnomočno kaznijo zaključila le ena. Namesto konstruktivnega dialoga glede kulturnega programa smo s strani nekaterih stanovalcev prejeli več fizičnih groženj, ob dveh napadih na nas so posredovali tudi organi pregona. Po neuspelih pogovorih je del stanovalcev s peticijo pri MOL dosegel zmanjšanje terase Bikofeja brez obrazložitve, prepoved vsakršnih prireditev na terasi ter celo skrajšanje obratovalnega časa.
Želimo opozoriti, da smo se za razliko od mnogih gostinskih obratov v centru prestolnice kulturno sceno trudili plemenititi z alternativnimi vsebinami, večinoma pod taktirko mladih ustvarjalcev, ki so za svoja dela v lokalu prejemali tudi priznanja. Kulturno udejstvovanje na Židovski ulici vendarle ne moti vseh bližnjih stanovalcev. Nasprotno, nekateri nas obiskujejo in podpirajo. Med njimi je tudi glasnik novih tehnologij Vuk Čosić, ki o Bikofeju meni, da je “postal prikriti kulturni center za najprodornejši segment kreativnih industrij tega mesta”. Pomembnost takih ustvarjalnih prostorov v Ljubljani je s pismi podpore prepoznalo več kot 30 vidnih ustvarjalcev na področju kulture. “Bikofe je edini lokal v samem centru Ljubljane, ki živi in diha z aktualno lokalno kulturo mladih in je lahko svetel vzor organizatorjem kulturnih dogodkov,” opozarja glasbenik in kolumnist N’toko, direktor Zavoda Projekt Atol Marko Peljhan pa meni, da je “v času propadanja nekdaj ključnih mest razvoja alternativnih kultur Bikofe postal ključni steber lokalne kulturne infrastrukture”.
Pomembnosti in kompleksnosti sobivanja se zavedamo tudi v Bikofeju, zato smo delu stanovalcev ponudili kompromis, ki bi število koncertov na terasi drastično zmanjšal na zgolj osem dogodkov v celem letu. Žal na drugi strani nismo naleteli na pripravljenost na dialog, še več, rezultat samoiniciativnega soustvarjanja kulture v Ljubljani je resna grožnja nadaljnjemu obratovanju Bikofeja. Odgovorne institucije zato pozivamo, da prevzamejo vlogo mediatorja in poiščejo konstruktivno rešitev, ki bo Ljubljano približala mestom, h katerim se v javnosti tako hrepeneče obračamo, ne pa spalnemu naselju. Ob tem opozarjamo, da program Bikofeja ustreza 1. in 2. cilju Strategije razvoja kulture MOL 2012–2015 na področju glasbene umetnosti, ki govorita o dostopnosti kulturnih dogodkov in kontinuiranem izvajanju kakovostnih glasbenih zvrsti.
V upanju na nadaljnje soustvarjanje kulturnega življenja v Ljubljani vas pozdravlja Bikofe!

Jure in Stojan