Radio Terminal V Živo
Torek ob petih: Stonesi kot življenje
,

Torek ob petih: Stonesi kot življenje

Gost: Slavko Franca

Če živite na Obali, zagotovo poznate Slavka Franco, dolgolasega posebneža v pokoju, ki živi z in za rock glasbo. Ima številne nadimke in vzdevke – od legende Istre in direktorja rokenrola do doktorja Rolling Stonesov. Prav slednjim je posvetil svoje življenje, še več – postavil jim je oltar, največji v Sloveniji, saj je v svoji hiši v Luciji nad Portorožom ustvaril prvi in edini muzej Rolling Stonesov pri nas. Izak Košir ga bo v tokratnem Torpedu zaslišal o njegovih najljubših spominkih, ki jih hrani tam, številu plošč, plakatov in druge memorabilije, ki jo razstavlja.

Kdaj je prvič slišal Rolling Stonese, kolikokrat jih je videl, koliko od njih jih je spoznal, kakšen je njegov odnos z bratom Micka Jaggerja, ali meni, da bo leteči cirkus Stonesov kdajkoli nastopil tudi v Sloveniji? Kako je bilo na njihovem koncertu v Kubi in v Nashvillu? Katera je najbolj nora stvari, ki jo je ušpičil na mnogih turnejah, ko jim je sledil? In pa – najpomembnejše – ali Mick in Keith vesta za njegov muzej? Richards mu je na koncertu v Belgiji celo v naročje vrgel svojo kitarsko trzalico.

Slavko Franca je sicer dolgoletni pomorščak, ki je na ladji kot upravitelj stroja preživel več desetletij – tudi o tem nam bo zaupal kakšno noro doživetje. In pa tudi o njegovi vzporedni strasti, ki je zbiranje oldtimerjev, ki jih nato oblače v zaščitni znak svoje najljubše glasbene zasedbe, in se nemalokrat nato tudi odpravi na pot.

Slavko pa ne uživa zgolj lokalne prepoznavnosti, saj so o njem članke pisali že številni tuji časopisi, med njimi tudi The Wall Street Journal (napoved članka je bila celo na naslovnici!), glasbena televizijska postaja pa je njegov muzej leta 2013 uvrstila celo na lestvico 10 Truly Insane Music Museums + Shrines.

Če boste na Obali, morate torej nujno zaviti v Muzej Rolling Stonesov, četudi niste fani omenjene skupine, temveč že zavoljo strasti in zbirateljstva. Slavkov muzej ga najdete na Facebooku na tej povezavi, tam se lahko tudi pofočkate in izrazite željo za obisk – Slavko je odprtih rok in odprte glave, z veseljem bo vaš vodič.

Torepdo, najglasnejši podkast v državi, leti proti vašim ušesom – spremljate nas lahko na tej povezavi, Torek ob petih tu, Radio Terminal pa na tem spletnem mestu.

 

 

#torpedo #podcast #071