Radio Terminal V Živo
Prisluh: N’toko – Mind Business
,

Prisluh: N’toko – Mind Business

N’toko je veliki opinon-maker na slovenski sceni. Če ne preko pisnih objav v obliki kolumen, pa vsekakor preko svoje glasbe. Brez dlake na jeziku, kar je dandanes res spoštovanja vredno. Kritičen, kar je dandanes redko. In glasbeno svež, kar je še redkeje.

Mind Business je N’tokov drugi studijski izdelek. Zanj pravi, da če bi njegovo življenje v letu 2013 lahko imelo soundtrack, potem bi uporabljal glasbo s te plate. Za velik navdih je poleg domače Slovenije N’toku služila še Japonska – na plati gre tako zaznati vplive glasbenikov kot so Seijiro Murayama, ZONZONO and Kaneko Yuki.

In v čem je pravzaprav čar Mind Businessa? Gre pravzaprav za rap oziroma hip hop oziroma…filozofsko predavanje.

O stanju duha, o temah, ki se na dnevni ravni tičejo vseh nas, o življenju, popotovanjih, skrbeh, odraščanju. Vse to je N’toko lepo zapakiral v komade, na katere vam bo lepo pozibavalo glavo – naj izpostavimo “Minor Celebrity”, ki govori o malomeščanstvu oziroma tem, kako kreiramo zvezdnike iz nekoga, ki to pač ni in ne bi nikoli to smel postati. Pa “The Baddest”, ki stereotipizira Slovence in to, kako se obnašamo drug do drugega. Ali pa “Lion”, pesem, ki poziva k uporu in uporništvu, nečemu, za kar je N’toko v eni zadnjih kolumen za Mladino (pravilno) označil, da Slovencem primanjkuje.

Tako lirično kot instrumentalno gre za izjemen album, ki “z-owna” slovensko družbo ter nam v roke postavi zrcalo, da se še enkrat vprašamo: ali smo res pustili, da na določenih področjih pademo tako globoko?

Če želite o tem razmišljati ob poslušanju albuma, je ta na voljo preko Bandcampa.