Radio Terminal V Živo
Prezrto (17): Imarhan

Prezrto (17): Imarhan

Imarhan je glasbena skupina, katere člani prihajajo iz Alžirije, iz oaze sredi puščave, mesta Tamanrasset. Ves čas svojega obstoja mesto predstavlja stičišče različnih kultur, podobno pa lahko rečemo za ustvarjanje alžirske skupine, ki v svoji glasbi združuje tradicijo in modernost. Ostajajo zvesti svojim koreninam, tuareški glasbi ‘assouf’ oziroma ‘puščavskemu bluesu’, a se hkrati poigravajo z rock, funk in (predvsem) pop melodijami, ki gredo hitro v uho.

Čeprav so besedila v tamašeščini, enem od tuareških jezikov, nas glasba zvabi v svoj čaroben svet, v katerem skoraj pozabimo, da jezika ne razumemo. »Glasba je univerzalna, menim, da tuje občinstvo razume naše pesmi skozi ritem in vibracije,« je pevec Sadam povedal za Bandcamp.

Njihov album nosi isto ime kot skupina, torej Imarhan, kar dobesedno pomeni ’tisti, za katere mi je mar’ (‘the ones I care about’). Skozi počasne in hitre ritme nas skozi pesmi vodijo kitare, Sadam pa jih dopolnjuje s čutnim tradicionalnim petjem, ki nas lahkotno popelje v oddaljen in večini najverjetneje neznan svet.