Radio Terminal V Živo
Petdeseti rojstni dan PET SOUNDS, velike mojstrovine BRIANA WILSONA, se bo praznovalo tudi na Dunaju

Petdeseti rojstni dan PET SOUNDS, velike mojstrovine BRIANA WILSONA, se bo praznovalo tudi na Dunaju

Brian Wilson, ustanovitelj, avtor, vokalist, basist in genij skupine The Beach Boys, ene od največjih skupin prejšnjega stoletja prihaja na Dunaj, kjer bo zaigral enega od največjih glasbenih presežkov vseh časov, album »Pet Sounds«, ki je lani praznoval petdeset let.

Brian Wilson je eden od najbolj cenjenih glasbenikov in avtor nekaterih najbolj cenjenih posnetkov v zgodovini glasbe ter eden od najvplivnejših skladateljev prejšnjega stoletja.

Rodil se je leta 20. junija 1942 v Inglewoodu, Kaliforniji in je letos praznoval petinsedemdeset let. Zanimanje za glasbo je pokazal že zelo zgodaj. Njegova mati in oče sta igrali klavir, s svojima mlajšima bratoma Dennisom in Carlom pa je začel s prepevanjem harmonij dobesedno “v svoji sobi”. V petdesetih se je napajal s harmonijami skupine The Four Freshmen in z glasbo Chucka Berryja.  Z združitvijo teh dveh je iznašel svojo lastno glasbeno podobo, ki se je formirala, ko je v zgodnjih šestdesetih letih z brati ustanovil skupino The Beach Boys.

“Surfer Girl”, “In My Room”, “I Get Around”, “Don’t Worry Baby”, “Fun Fun Fun”, “Help Me Rhonda” in “California Girls” so brezčasne klasike, ki jih je napisal, aranžiral, produciral in s skupino izvedel Brian.

The Beach Boys so bili edini rivali skupine The Beatles, tako v glasbenem dojemanju kot popularnosti. Drug od drugega so črpali, drug pri drugem iskali navdih, drug drugega potiskali k ustvarjalnosti in skupaj premikali meje popularne glasbe.

Brian Wilson je z The Beach Boys prenehal v živo nastopati že leta 1964 in se odločil, da bo svoj čas raje posvetil kompoziciji in produkciji. V štirih letih svojega obstoja so tako The Beach Boys izdali kar deset albumov skozi katere se je Brian neprestano glasbeno razvijal. A zanj to ni bilo dovolj. Iskal je presežke. In leto 1966 je bilo prelomno. V njem je Brian ustvaril kar tri svoje največje mojstrovine, ki so za vedno spremenenile popularno glasbo.

Prva je bila »Pet Sounds«, čustvena avtobiografija takrat le 23 letnega avtorja, ki je ustvaril enega od najboljših albumov vseh časov. Album je vseboval trinajst skladb, glasba je postala kompleksnejša in je pomenila odmik od klasičnega Beach Boys zvoka, besedila pa bolj osebnoizpovedna. Ta je spretno napisal Tony Asher, sicer copywriter pri oglaševalski agenciji Carson-Scott. Album je na ameriški lestvici dosegel deseto mesto in skupini prinesel štiri hit single “Sloop John B” in “Wouldn’t It Be Nice”, »God Only Knows” in »Caroline No«. Skladbo »God Only Knows« Paul McCartney navaja kot eno najboljših skladb, ki so bile kdarkoli napisane, njeno priredbo pa je tudi posnel in izdal David Bowie na albumu »Tonight«. “Caroline No” je bila takrat zaradi svoje progresivne narave izdana kot samostojna skladba Briana Wilsona.

»Pet Sounds« je bilo revoluciarno delo, ki je skupini prineslo kar nekaj novih oboževalcev, kot so bili npr. Spencer Davis, Eric Clapton in drugi. Paul McCartney je album navedel kot direkten navdih za nastanek albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Album je doživel vrsto reizdaj. Leta 1997 je izšla zbirka štirih CDjev, ki je vsebovala posnetke albuma v mono in stereo verziji (prvič!) ter posnetke in različne verzije skladb, ki dajo poslušalcu sliko o tem kako je album nastajal. Zbirko je produciral Brian Wilson in zanjo prejel Grammy nominacijo za »Najboljši zgodovinski album«.

Naslednja mojstrovina je bila skladba »Good Vibrations«, ki je nastajala v času snemanja albuma Pet Sounds, a nanj ni prišla ne samo zato, ker je bila nedokončana, vendar tudi zato, ker ji je bila namenjena drugačna vrsta veličine. Skladba je nastajala več mesecev in je počasi dobivala podobo tistega, kar je Brian nekoč opisal kot »največjo produkcijo naših življenj«. Ko je ta končno izšla, je svet osupnil. Skladba ni bila le prvi svetovni milijonski single, marveč je postavila tudi novo temelje v snemalni zgodovini. Njena produkcija je takrat stala nekje med 50.000 in 75.000 dolarji, kar naj bi bilo danes ekvivalentno pol milijona dolarjem in je bila posneta v več različnih hollywoodskih studijih, kjer se je Brian igral z zvokom. Ta »Žepna Simfonija« kot ko je opisal novinar Derek Taylor, je The Beach Boys prinesla prvo mesto tudi v Angliji in z njim tudi turnejo, ki jo je pospremila prava manija, nič manjša od tiste, ki je pospremila Beatle v Amerike.

In medtem, ko so se vsi čudili genialnosti mladega avtorja in se spraševali kaj bo naslednja stvar, ki jo bo naredil, je Brian že ustvarjal. Tokrat se je odločil, da bo k sodelovanju povabil mladega pesnika in studijskega glasbenika Van Dyke Parksa in se lotil nečesa čemur je sam rekel »najstniška simfonija bogu«, album »Smile«. Album naj bi vseboval skladbe kot so »Heroes And Villains«, »Surf’s Up«, »Wonderful«, »Cabin Essence« in a cappela dragulj »Our Prayer«. Tisti, ki so skladbe takrat slišali so prihajajoči album napovedovali kot kombinacijo klasične glasbe, harmonij, rock ritmov in avantagardne senzibilnosti. »Smile« naj bi bil pred svojim časom in brezčasen. Postal je najbolj pričakovani album vseh časov.

Zaradi pritiska založbe in drugih članov skupine, album takrat ni bil končan. Nekatere skladbe so bile raztrosene po kasnejših albumih skupine (»Smiley Smile« in »Friends«) in perfekcionista, kakršen Brian je, je neuspeh peljal v samouničevanje. Čeprav je vseskozi ustvarjal, uspeha »Pet Sounds« nikoli ni presegel.

»Smile« je svojo prvo podobo končno doživel v živo v londonskem Royal Festival Hallu, leta 2004 in z izdajo albuma »Brian Wilson Presents Smile«. Tako koncerti kot album so poželi odličen odziv kritikov in občinstva, Brianu pa je prinesel Grammyja za izdajo leta. Končno je bil deležen uspeha in priznanja, ki ga je tako dolgo »iskal«.

»Smile« je svoj epilog dokončno dobil z izdajo The Smile Sessions, ki je izšla leta 2011, in ga za vedno ustoličila, kot enega najboljših albumov vseh časov.

»Pet Sounds« je lani praznoval petdeset let. Koncert, ki mu boste lahko prisluhnili na Dunaju 20. julija v Stadthalle, je poklon izidu enega največjih albumov vseh časov. Ta bo predstavljen tako, kot si zasluži in tako kot si je zamislil Brian, v celoti! Pri tem mu bosta pomagala bivša Beach Boysa Al Jardine in Blondie Chaplin, poleg Pet Sounds pa boste lahko slišali še tiste hite skupne The Beach Boys, ki so skupino za vedno ustoličile kot eno največjih rock skupin vseh časov in si jih še danes z veseljem zavrtimo.

 

Martin13