Radio Terminal V Živo
Obiskali smo Eurosonic

Obiskali smo Eurosonic

Januarja smo obiskali Groningen, prestolnico nizozemskega severa, kjer se v zadnjih letih uveljavlja najmočnejši festival evropske glasbe Eurosonic. Tu se čez dan dogajajo delavnice, predavanja in nagovori uglednih strokovnjakov cele palete glasbene industrije, letos jim je prisluhnilo 3275 delegatov iz 29. držav. Ti se zvečer razpršijo po mestu, kjer na kar šestintridesetih lokacijah izbirajo med več kot 300 izvajalci, med katerimi je slovenske barve letos zastopal N’toko z dvema nastopoma, cilj vseh glasbenikov pa je čim več gostovanj v tujini, tako na festivalih kot solo koncertih.

Prizorišča v mestu so zelo blizu skupaj, tako da lahko med tistimi koncerti, katere si vnaprej označiš kot obvezen ogled, vmes skočiš tudi na kakšno nenačrtovano presenečenje. Odre gostijo tako kavarne, bari in klubi, kot tudi gledališča, šole in pa cerkev; teh par dni res vsi dihajo z dogodkom.

Nastopi so omejeni na 30 do 45 minut, po koncu ali celo še prej pa se že mudi drugam, kjer že igra nekdo drug, prav tako zanimiv. Tudi zaradi tega je težko izbrati enake kriterije za vse, ki smo jih videli, vseeno pa je tukaj izbor najboljših: