Radio Terminal V Živo
Napovedujemo: PSYCHIC TV/PTV3

Napovedujemo: PSYCHIC TV/PTV3

Po sledeh Genesisa P-Orridgea…

Kino Šiška je skozi leta gostila lepo število glasbenih upornikov, a le redki so se revolucije lotili tako celovito in brezkompromisno kot Genesis P-Orridge, ki je trdno zasidran med kultom in legendo zgradil vzporedno resničnost, ki onemogoča površno žanrsko predalčkanje in od poslušalca/gledalca zahteva globoko koncentracijo z dobršno mero tolerance. Z jutrišnjim nastopom Psychic TV/PTV3 se lahko nadejamo edinstvene predstave, ki je nikakor ne gre zamuditi.

Psychic TV so naravni podaljšek kontroverznega društva COUM Transmissions in pionirjev industrijske glasbe Throbbing Gristle, ki so kot plod edinstvenega občutka za oris mimike boemskega zeitgeista post-hipijevskega Londona in ultimativne borbe proti konvencionalnosti nastali v glavi Genesisa P-Orridgea, človeka, ki je pri sedemnajstih utrpel atrofijo nadledvičnih žlez in med blodnjavo konvalescenco zaprisegel, da bo svoje življenje posvetil umetnosti, nato pa zvest lastnim idealom simbiozo umetnosti in življenja popeljal na povsem nov nivo.

Temelje družbenih norm je prvič zamajal z art kolektivom COUM Transmissions, zmesjo neopoganskega okultizma, obscenosti in jezikovne dvoumnosti, ki se ga je oprijela krilatica »uničevalci civilizacije«. Pod okriljem skupine enako mislečih oporečnikov je Genesis izkoristil vse elastične prvine angleškega jezika, da je varuhom javne morale vsakič znova za silo upravičil svoje instalacije anarhistične umetnosti, ki so temeljile na samoomejevanju ter se globoko spogledovale s pornografijo.

Skozi jasneje izražene koncepte se je Genesis vedno bolj posvečal tudi zvokom, ki so spremljali njegove avantgardne nastope. Tako so iz nedrja improvizacijskih performansov vzklili Throbbing Gristle, katerih uradni nastanek naj bi sovpadal z obletnico britanskega vstopa v drugo svetovno vojno, dejansko pa je šlo za postopno preobrazbo iz art kolektiva v glasbeno skupino, poimenovano po slengovskem izrazu za nabrekli penis. Sampli in distorzirani efekti, pospremljeni z anarho-liberalističnimi slogani, branjem proze in vizualijami, so predstavljali samosvoj žanrski koncept, pravo malo revolucijo v dotedanjem dojemanju kompozicije glasbe in referenčno točko za nastajajoča glasbena gibanja, kot so industrial, noise in EBM, pa tudi britanski post punk, tako da se je Genesisa upravičeno oprijel vzdevek »boter industrijske glasbe«. Po izredno plodnem petletnem obdobju se je koncept Throbbing Gristle izčrpal, Genesis pa je ustanovil novo, širše zastavljeno skupino Psychic TV, z razvejano in fluidno strukturo sodelovanj in stranskih projektov, kjer sta se kalila tudi bodoča člana kultnega eksperimentalnega benda Coil (in žal že pokojna) Peter »Sleazy« Christopherson in John Balance.

Na krilih skrajno provokativnih stališč, ki so presegla tabloidne greznice in razburkala marsikatero javno debato politično vse bolj korektnega Združenega kraljestva, so Genesisa v domovini vedno bolj razjedale težave, ki so mu onemogočale svobodno ustvarjanje. Nov zagon je dobil, ko se je zaradi podtaknjene pedofilske afere v začetku devetdesetih ustalil v New Yorku. Genesis je spoznal Lady Jaye Breyer in koncept popolne združitve, s katerim se je dotlej poigraval le na odru, pričel izvajati tudi v vsakdanjem življenju. Bila je ljubezen na prvi pogled, dvostranska detonacija ekstremnih čustev in dejanj, ki delujejo onkraj naravnega reda. Z njunimi lastnimi besedami: »Bila sva tako noro zaljubljena, da sva želela drug drugega popolnoma prevzeti in postati eno.« Slednje se je udejanjilo v dolgoročnem projektu telesnih modifikacij, plastičnih operacij in hormonskih terapij, za katerega naj bi par odštel preko 200.000 dolarjev. Zaljubljenca sta postala enotno pandrogino bitje Breyer P-Orridge in poleg videza poenotila tudi kretnje in mimiko. Popolno preobrazbo je leta 2007 prekinila smrt Lady Jaye in od takrat v poetičnem smislu Genesis predstavlja zlitino Breyer P-Orridge v materialnem svetu, Lady Jaye pa v spiritualnem.

Genesis P-Orridge že več kot 40 let zagovarja tezo, da je za boljše razumevanje realnosti včasih koristno, da se spoprimemo tudi z umetniškim izražanjem, ki preseka rutino in sintetizira občutke, ki niso del našega vsakdana. V tem pogledu je jutrišnji nastop Psychic TV v Kinu Šiška prišel kot naročen.