Radio Terminal V Živo
Jazz ‘ma mlade: Stereo Isolation

Jazz ‘ma mlade: Stereo Isolation

Festival Jazz ‘ma mlade v sodelovanju z Vinyl Fabriko in Glasom podzemlja  predstavlja ekskluzivno, ročno izdelano EP ploščo Stereo Isolation, ki je nastala v času samoizolacije. Na kompilaciji se predstavljajo 4 mlade jazz zasedbe, ki so izredne razmere uglasbile v štiri vrhunske avtorske skladbe.

Jazz ‘ma mlade je festival mladega jazza, umetnosti, kulinarike in vina, ki se dogaja ob junijskih petkovih večerih na Židovskem trgu v Mariboru. Letos se zaradi epidemije covid-19 v juniju zagotovo ne bo odvil, a festivalska ekipa ne sedi križem rok, temveč se je odločila podpreti mlade glasbenike, ki zaradi t.i. protikoronskih ukrepov nimajo koncertov in posledično tudi ne prihodkov. Namesto odra so jim ponudili unikatno gramofonsko ploščo, vi pa jih lahko z nakupom njihovega izdelka tudi finančno podprete. 

V rekordnem času (14 dni od ideje do izvedbe) je na 21 različnih lokacijah v Sloveniji (in tudi v Avstriji) nastala EP kompilacija, 4 popolnoma novi avtorski komadi glasbenih zasedb freekind., WCKD nation, Hauptman in – birds of unknown -, oz. 17 vrhunskih glasbenikov mlajše generacije. Skladbe so žanrsko doma v jazzu, slišati pa je seveda tudi druge izpeljanke s primesmi soula, popa, down-tempa in R’n’B-ja. Pesmi so zapete v angleškem jeziku in kljub temu, da je bilo vse posneto v domačih okoljih, imamo umetniško in tehnično zelo dovršen izdelek v obliki unikatne ročno izdelane gramofonske plošče.

Gramofonske plošče izdelujejo na poseben način, eno po eno. Čas nastajanja plošče je enak času trajanja glasbe na njej in potrebnega je veliko tehničnega znanja ter ročnih spretnosti, zato je vsaka plošča unikatna. Po izdelavi jih lično pospravijo v škatle za pico, saj predstavljajo hrano za dušo (soul food), ki jo bo v Ljubljani in Mariboru možno naročiti kar preko portala ehrana.si drugod po Sloveniji pa preko spletne trgovine galerije Media Nox. Cilj ni le prodati čim več izvodov in finančno podpreti glasbenike, temveč tudi na inovativen način Slovenijo navdihniti s sporočilom, da zmoremo kljub omejitvam z združevanjem ustvarjalne moči presegati negotovost in izzive trenutnega časa.

Sodelujoče zasedbe

freekind. – This too shall pass

Freekind. je zgodba, ki jo pišeta pianistka in vokalistka Sara Ester Gredelj ter bobnarka Nina Korošak Serčič. Že ime nakazuje filozofijo, po kateri živita in ki jo skozi glasbo delita s svetom. Svoboda in sočutje. Globoka besedila so podprta z groove glasbo, ki izhaja iz soula, R’n’B-ja in jazza. Glasbeniki kot so Noname, D’Angelo in Common so usmerjali njun glasbeni razvoj v to, kar sta danes. Pravita, da ju moč glasbe pripelje do neopisljivih občutkov svobode, ki jih želita deliti z ljudmi.

Hauptman – There goes my heart

Hauptman je diplomiran jazz pevec in samouk na klavirju. Zaključil je študij jazz glasbe na Kärntner Landeskonservatorium v Celovcu. Poleg tega se je na področju jazz glasbe izobraževal tudi v Bostonu pri legendarni jazz vokalistki Sheili Jordan. Njegova glasba je mozaik vplivov jazza, alternativnega R’n’B-ja, soula in popa. Prihajajoč album ima povsem bandovski sound z dodanimi zvočnimi efekti. Znotraj sproščenih groove-ov želi z odmikom od tipičnega aranžerskega in harmonskega pristopa sodobnih pop glasbenikov izstopati in odstopati od večine, hkrati pa poskuša z delčki vsakega žanra sestaviti svoj mozaik oziroma lastno podobo.

– Birds of unknown – – To find a Place

Tako imenovane ptice so tri, vokalistka Patricija Škof, saksofonist Tibor Pernarčič in kitarist Tilen Beigot. Začetnemu duetu Patricije in Tilna, ki deluje od leta 2018 in se je že predstavil na nekaterih poletnih festivalih, kot so Festival LENT, Letni Oder Ruše in Poletje na Poštni, se je nedavno pridružil Tibor. Zasedba se žanrsko ne želi omejevati, kot je že razvidno iz imena, vendar je njihov glavni navdih za ustvarjanje jazz, avantgard, etno in soul glasba. Njihov skupni cilj je predvsem najti svoj izraz, povedati svojo zgodbo ter biti čimbolj svoboden v skupnem ustvarjanju.

WCKD nation – Counting days

Wckd nation je skupnost glasbenikov iz Ljubljane, ki raziskuje nove oblike in zvoke džez-popa. Skupina je jeseni 2018 izdala prvenca Time in Troubles, ki sta bila hitro opažena s strani vodilnih slovenskih radijskih postaj. Po prvih uspešnih koncertih v Sloveniji je zasedba izdala svoj tretji singel New Path in marca 2019 zaključila prvo mednarodno turnejo na Baltiku, kjer je med drugim nastopila na enem glavnih odrov showcase festivala Tallinn Music Week. Novembra 2019 so Wckd nation izdali svoj četrti singel The Swan King, ki se je v trenutku povzpel na lestvico petih najbolj predvajanih skladb v decembru na Valu 202 in pomagal imenovati Wckd nation za eno najbolj zanimivih slovenskih skupin na spletnem portalu 24ur.com.