Radio Terminal V Živo
Gadgets: Tuna Knobs

Gadgets: Tuna Knobs

Tablični računalniki in pametni telefoni, so se izkazali za odlične MIDI kontrolerje za glasbene inštrumente, pri glasbeni produkciji ter nastopih v živo. Aplikacije kot so TouchOSC (Android različica), Lemur in MIDI Designer dokazujejo dovršenost platforme in tudi njeno največjo prednost kar je fleksibilnost. V urejevalnikih si lahko kontrole prilagajamo trenutnim potrebam in nismo več vezani na sto in več evrov vredne “fizične” MIDI kontrolerje, ki jih ni možno spreminjati. Kljub temu pa se uporabniki še vedno soočajo s težavo zaslona na dotik, saj je ta v določenih primerih še precej okorn za uporabo.

Nizozemsko podjetje Tweetonig je naznanilo novi projekt, ki prihaja na Kickstarter, pod imenom Tuna Knobs. Gre za fizične gummbe, ki se bojo prilepili na zaslon ter tko omogočali lažje upravljanje s posameznimi aplikacijami na mobilnih napravah. V kolikor bo projekt dosegel svoj cilj, naj bi začeli prve Tuna gumbe pošiljati do konca leta.

Ideja je po mojem mnenju odlična. V kolikor bo uporaba gumbov omogočala natančno in hitro delo, bo lahko zapolnila luknjo med zaslonom na dotik in fizičnimi MIDI kontrolerji. To pa bi za potročje glasbene produkcije pomenil velik korak naprej.