Radio Terminal V Živo
David Byrne opozarja na krivice
,

David Byrne opozarja na krivice

Škotski glasbenik David Byrne (Talking Heads) je pričel s pridom izkoriščati status glasbene legende. Tokrat se je podal v boj za večjo pravičnost znotraj lastnega “ceha” in sicer tako, da zahteva, da bi glasbeniki dobili določen procent denarja (pristojbino) vsakokrat, ko bi bil njihov komad predvajan na radijskih postajah v ZDA.

 

Svojo zahtevo utemeljuje tako: “Ljudje, ki poslušajo komad “Respect”, tega takoj asociirajo z Aretho Franklin. Pri vsem tem pa je zelo žalostno to, da Aretha ni dobila niti penija za predvajanje komada na radijskih postajah!”

 

Ob predvajanju določenega komada morajo radijske postaje v ZDA trenutno določen prispevek plačati le avtorju skladbe in založniku. Byrne je dejal, da se s tem, ko s predvajanjem komada na radiu ne zaslužijo vsaj nekaj denarja tudi izvajalci, ZDA postavljajo ob bok nedemokratičnim državam, Iranu, Severni Koreji, Kitajski, Vietnamu in Ruandi, ki prav tako še niso sprejele tovrstne zakonodaje.

 

Prav zato se je na spletu že pojavila peticija I Respect Music, katere namen je združiti glasbenike in njihove podpornike v boj proti medijskemu lobiju. Byrne s somišljeniki načrtuje tudi ustanovitev posebnega gibanja.