Radio Terminal V Živo
Tedenski pregled: indie.si 360°

Tedenski pregled: indie.si 360°

V novi izdaji 360° bomo slišali devetnajst svežih skladb, ki smo jih »na sceni« zaznali prejšnji teden. Zvesti tradiciji se bomo tudi tokrat sprehodili skozi žanrsko precej raznoliko in slikovito glasbeno krajino. Prvo ime na pestri paleti izvajalcev je pevka Charli XCX, ki je verjetno ni potrebno posebej predstavljati, saj se v zadnjem času zelo samozavestno vzpenja na popularnih glasbenih lestvicah. Prejšnji mesec se je tako v sodelovanju z avstralsko hip-hop senzacijo Iggy Azeleo s komadom »Fancy« zavihtela na sam vrh ameriške lestvice Billboard Hot 100. V videospotu za njen zadnji (samostojni) izdelek z bombastičnim naslovom »Boom Clap«, ki ga je posodila za soundtrack filma The Fault In Our Stars, jo lahko vidite, kako se s sebi lastno koreografijo uspešno izogiba kolesarjem na amsterdamskih ulicah. Skladba »Boom Clap« naj bi se s singlom »SuperLove« znašla na prihajajočem albumu, katerega pričakujemo še letos.

Nadaljevanje pripada kanadskemu dvojcu Electro Youth in njuni dream pop obarvani skladbi »Innocence«, ki je po novembrski predstavitvi prejšnji teden doživela tudi premierno video uprizoritev. Pod njo se je podpisal kanadski režiser srbskega rodu Ivan Grbovic. Londonski new rave psihadeliki Klaxons po razmeroma medlem odzivu kritikov in oboževalcev upajo na čudež z novim singlom »Show Me A Miracle« in hkrati napovedujejo revolucionarno »3D turnejo«, ki jo bodo lansirali 25. otobra v Norwichu. Po videospotu za single »All I Know« , ki bi ga lahko kategorizirali že kar za krajši »road movie«, se je Ernest Greene oziroma Washed Out z novim izdelkom znova podal v nekoliko filmične vode. Sedem in pol minutni videospot za singel »Weightless« iz lanskoletnega albuma ‘Paracosm’ je delo režiserja Davida Altobellija, tema pa je takorekoč večna – neuslišana ljubezen, ki lebdi nekje med sanjami in resničnostjo…

Skrivnostna južnoangleška electro zasedba Phoria nam bo postregla z drugim singlom z njihovega EP-ja ‘Display’. Komad »Undone« je prežet s krotkimi harmonijami in z nasekanim ritmom, ki v umetelno zapakirani embalaži s srce parajočim vokalom vred, dajejo pridih nepopisne otožnosti. Produkcijsko dovršen, do zadnjega akorda jasno definiran, blagozvočno liričen in nesporno meditativen daje slutiti, da imajo fantje iz Brightona v rokavu pripravljeno še kakšno podobno prijetno presenečenje. V ritmih alternativnega R&B-ja oziroma s skladbo “Drowning” pod katero se je podpisala Jillian Banks ali preprosteje BANKS, bomo počasi zajadrali v drugo tretjino oddaje. S svojim značilno prodornim in presunljivim vokalom, ki redko koga pusti ravnodušnega in intrigantno skrivnostnim imidžem, ki se zrcali v videospotu za omenjeni singel (tretji s prihajajoče plate ‘Goddes’ – ta naj bi izšla 5. septembra) nas bo z vso pripadajočo simboliko vodila skozi temačne in skrite hodnike naše podzavesti.

Ivy & Gold je sveže ime z britanske alt pop scene, ki si ga velja zapomniti. Electro pop duet iz Broxbourna sestavljata Rachel Wilkinson in Jamie Davies in sta par tudi v zasebnem življenju, svojo ustvarjalno moč pa črpa iz bogatega opusa glasbenih ustvarjalcev kot so Fleetwood Mac, Florence and the Machine, Tori Amos, Jeff Buckley, Ellie Goulding in drugih… Komad “Not Had Enough” je sicer prvi in – medtem – ne več aktualni single z EP-ja ‘Eye Of The Storm’ (ta čast sedaj pripada očarljivo spevnemu “Love Is A Sacrifice”). Svoj tretji studijski album (‘Complete Surrender’) pa več kot uspešno promovira še en angleški pop duet (z malce daljšo kilometrino in z znatno manjšo uporabo elektronskih primesi v svojem glasbene izrazu) – Slow Club. “Suffering You, Suffering Me” je drugi single z omenjene plate. Ameriška vsestranska umetniška ustvarjalka in alt country zvezdnica Jenny Lewis je pred dnevi izdala prvi single s težko pričakovanega albuma ‘Voayer’. Kot zanimivost naj navedemo še, da je skladbo “Just One Of The Guys” produciral vsem dobro znani Beck.

Okrogli jubilej praznuje prvenec lasvegaških indie rockerjev The Killers, ‘Hot Fuss’. Refren “I got soul, but I’m not a soldier” tretjega singla “All These Things That I’ve Done” bo urne kazalce nostalgično zavrtel deset let nazaj…

S skoraj stereotipno rokenrol folkloro v kateri ne manjka striptizet iz zakotnih barov, visokih napitnin in erotičnega zviranja ob drogu, pa so se southamptonski garažni rockerji Band Of Skulls lotili vizualizacije komada “Hoochie Coochie”. V spotu s katarzičnim zasukom, ki se konča s kupovanjem odpustka v cerkvi, se zdi, da je divji glam rockovsko obarvani ritem že skoraj religija in edina legitimna glasbena forma za tovrstne oblike plesnega izražanja.

V nadaljevanju bomo prisluhnili novemu singlu še bolj brezkompromisno garažnih Newyorčanov Parquet Courts. Videospot za po Velvet Underground in The Stooges dehtečega “Black And White” je izšel hkrati z njihovim tretjim studijskim albumom ‘Sunbathing Animal’. “Janglegazerji” The Death Of Pop se z neobičajno spevnim komadom za to zvrst glasbe (kar ni niti malo moteče) počasi a vztrajno prebijajo iz anonimnosti. Z EP-ja ‘Fifths’ vam bomo predstavili njihov zadnji single “Whenever”. Z breztežnim komadom “Hotel” brooklynskih dream folk rockerjev The Antlers bomo zapluli v bolj akustično začinjeno sekcijo oddaje, ki jo bodo z novima izdelkoma več kot ustrezno dopolnili David Kilgour & The Heavy Seas (“Comin’ On”) ter ameriška soul folk zasedba Phox z nežnim “1936”.

V samem finišu oddaje bomo prisluhnili še naslednjim izvajalcem: Američanom Mother s sexy synthpop komadom “Easy”, Gramatiku s skladbo “Brave Men”, ki bo v sodelovanju z Eskobars zastopal domače barve ter kanadskemu elektronskemu glasbenemu ustvarjalcu Caribouju s komadom “Can’t Do Without You”, ki najavlja njegov sedmi (za oktober predvideni) studijski album ‘Our Love’.