Koncertni utrinek: Russian Circles + Helms Alee

Šiška se je tresla. V nedeljo, 5.4.2015 sta nastopili dve ameriški skupini, glavni akterji Russian Circles in predskupina Helms Alee. Helms Alee je bend, ki prihaja iz Seattle-a. Skupina je bila osnovana leta 2007 in je izdala tri studijske albume. Trio preigrava sludge metal, noise rock s pridihom post hardcore-a katere dopolnjuje močan moški vokal s spremljavo ženskih rok na basu in za bobni. Bili so izvrstva energična uvertura in dobra predjed ”ruskim krogom”.

Prizorišče je prepravila tišina zavita v meglo. Majhen vir luči je ustvaril intimen ambient katerega so razblinjali kriki oboževalcev. Na oder je stopil pravtako ameriški trio, tokrat iz Chicaga, Illinois, Russian Circles. Mike Sullivan. Dave Turncrantz in Brian Cook so ekipa, ki deluje več kot dobro skupaj. Fantje žgejo instrumentalni rock, post-metal ter post-rock. Sedaj večinoma kot headliner-ji a včasih na turneji z Boris, Isis, Red Sparowes, Minus Medveda, Daughters, Coheed & Cambria, Mono in Pelican ter nastopajoč leta 2006 na SXSW (South by Southwest) in leta 2009 na Bonnaroo (Bonnaroo Music and Arts Festival). Bili so tudi predskupina bendu Tool, medtem ko so igrali svojo prvo turnejo v Združenem kraljestvu leta 2007. Njihovo ime je izvzeto iz športne vaje, ki se uporablja v igri hokeja na ledu.

Koncert, ki je bil sicer v komuni, je bil razprodan – in to upravičeno. Poleg koncerta Repetitorjev v Gali Hali in skupine Archive v Kino Šiška je bil to eden boljših koncertov začetka letošnjega leta. Bend, ki deluje od leta 2004, je izdal pet albumov in en EP. Koncert so odprli s komadom Deficit iz njihovega zadnjega albuma Memorial, igrali pa so tudi komade iz njihovih prejšnjih albumov; Enter, Station, Geneva in Empros. Moje pričakovanje na dober špil se je uresničilo. Niso me pustili ravnodušne, evforija še zmerej vlada v oblaku prahu, ki so ga pustili za sabo v Ljubljani. Definitivno ”a must see” izkušnja.

Set lista Russian Circles: Deficit, Carpe, 309, Harper, 1777, Station, Geneva, Mladek, Death

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.