Koncertni utrinek: Mark Lanegan

V organizaciji ŠKUC Ropota in Kina Šiške je osrednja dvorana našega urbanega centra v soboto gostila Marka Lanegana s svojim bendom ob podpori ameriške skupine The Faye Dunaways in britanskega kitarista Dukea Garwooda.

V zadnjih 15. letih se je Mark Lanegan razvil v enega najbolj kreativnih in profiliranih izvajalcev na sceni. Sodeloval je z veliko drugimi umetniki od Queens of the Stone Age pa vse tja do Isobel Campbell. Lepo zapolnjena Katedrala je obetala pravo noč mračnih občutkov. Ko je Mark stopil na oder in koncert odprl s skladbo » When Your Number Isn’t Up« z njegovega klasičnega albuma Bubblegum, se mi je zgodil nek eleganten mračnjaški vtis. Nežno odpiranje koncerta se je nadaljevalo s komadom »Low«. V višjo prestavo se je Mark podal s skladbo »Gravedigger’s Song«. Lanegan je na odru deloval hladnokrvno, kjer je vse, kar je imel za povedati, povedal s svojo glasbo. Njegov bariton deluje neverjetno prepričljivo, tako da mu moraš enostavno verjeti, ko stoji pred tabo na odru in poje. Komada »Harvest Home« in »Ode to Sad Disco«, ki sta malce bolj živa, sta pripomogla k malce večji razigranosti poslušalstva in še več fokusa za nadaljevanje koncerta. Na koncertu so odigrali tudi komad » Black Rose« , ki ga v originalu izvajajo Screaming Trees. Če je kdo od poslušalstva tega večera pričakoval kakršno koli nastopaštvo, je bil seveda na napačnem kraju. Oder Kina Šiške je bil platforma čiste emocije in glasbe iz temačnih globin kultnega glasbenika. Redni del koncerta je končal s » Death Trip to Tulsa«, ki prihaja z njegovega aktualnega albuma » Phantom Radio«, ki ga predstavlja na tej turneji. Seveda se je Mark s fanti še enkrat vrnil na oder in zaključil koncert s komadoma » I Am the Wolf« in » The Killing Season«. » I Am the Wolf« je zvenel kot naslovni komad iz nekega surrealnega špageti vesterna, kjer Lanegan prihaja na konju in v ustih prežvekuje tobak in ga pljuva po umazanem svetu. Lanegan je s svojim bendom pričaral mračno atmosfero, ki pa lahko seveda da ogromno pozitivne energije, ko človek lahko dobesedno sliši trpljenje, ki deluje zelo katarzično.

Obisk Laneganovega koncerta deluje zelo terapevtsko in zdravilno in se zdi dosti boljši izbor kot farmakološka sredstva proti otožnosti. »Lanegan ima glas, ki ti na koncertu pričara sliko ljudi in trenutkov, ki jih imaš rad. Ta glas imam rada in me veže na lepe spomine, za iskreno in pravo ljubezen…«, je povedala ena od rednih obiskovalk njegovih koncertov.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.