Koncertni utrinek: Manouche

Electroswing/House/Gypsy kvintet iz Ljubljane je v petek 6.12 v skoraj polni Cvetličarni predstavil svoj drugi album ”Stisn se k men”. Nazadnje so nastopili v nabito polni Cvetki pred dvemi leti, ko so izdali svoj prvenec ”Kje si lubi?”. Oba albuma sta bila brez dvoma idealna osvežitev naše scene. Ob močnih elektro beatih prepletenimi s kitarskimi swing/jazz melodijami, grobo dušeno trobento, kubističnim basom in romantično harmoniko so, kot vedno, popeljali obiskovalce v fantastično plesno doživetje. Brusile so se pete, vrtela so se krila in žarela so lica deklet in žensk ob šarmantnih pogledih pevca, talentiranega multiinštrumentalista Roberta Pikla. ”Pikija” večinoma poznamo kot vrhunskega studijskega kitarista, ki mojstrsko prebira strune na svojem Gretschu. Poleg kolektiva Manouche igra tudi v skupini Elevators in občasno tudi pri Robertu Pešutu, bolj znanim pod imenom Magnifico. Družbo mu delajo še produserski par, Marco Grabber (Golem, Kisha, Dalmatian Dub) in basist Krešimir Tomec (Cubismo, Golem, Dalmatian Dub), odličen mladi trobentač Luka Ipavec (Magnifico) in šarmantna Petra Trobec na harmoniki.

Manouche izvira iz francoščine in pomeni ”rom”, je pa tudi sopomenka za glasbeni žanr le teh, mešanico plesnih elektro ritmov in gypsy swing melodij, katere je zaznamoval eden največjih kitarskih virtuozov, vzor skupini Manouche, Django Reinhardt, najbolj znana francoska zvezda te vrste jazza. K bogatemu klasičnemu jazz prizvoku prispevata kitara in trobenta s kančkom gypsy harmonike katere vodi močan bas in beat Tomec Grabber produkcije. Tokrat so tudi imeli družbo na odru. Pridružila se jim je Alenka Godec ter z Manouche dala komadu ”Stisn se k men” novo jazz preobleko. Pri komadu Razprodaja je nastopil rap poet Klemen Klemen, pri legendarni skladbi ”It don’t mean a thing” od Duka Ellingtona pa je vokal posodila Hannah Mancini. Igrali pa niso le avtorske skladbe. Poleg njihovih komadov smo lahko med drugimi tudi slišali zelo priljubljen ”Vrtiljak” od Jureta Robežnika in ”Sing it back” od Moloko.

Kolektiv Manouche vsekakor dišijo po tujini. So ena od tistih zasedb, ki imajo perspektivo, preprostost a vedno dvignejo prah za sabo. Splača se kupit karto pa tudi CD, ker vedno priredijo super zabavo. So glasbeni balzam za ušesa pa tudi dobra paša za oči.

Manouche, še pridemo na koncert.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.