Koncertni utrinek: Gramatik

Kar je za Fužine Zlatko in za športnike Tina Maze, je za slovenske mlade glasbokusce Gramatik. Denis Jašarević, ki se za tem imenom skriva, je producent in DJ, ki živi v New Yorku, v petek pa je pričaral enega najbolj pričakovanih koncertov letos pri nas. Nastop, ki je bil se moral prvotno odviti v Kinu Šiška, a je bil tako hitro razprodan, da so ga organizatorji prestavili v precej večje Križanke, kjer je bil prav tako razprodan že kakšen teden pred samim dogodkom.

Gramatik sodi med izvajalce IDM glasbe, a svojo publiko je privabil z raznovrstnimi žanri – soulom, z očitnimi hip hop vložki, ki se prelivajo v skrillexovski dubstep in trubače, ki so prejšnji vikend nastopali v Portalu na Fužinah. Zanimivo in zelo očitno dejstvo, da je nenadno izjemo zaslovel po Ameriki in ne v rodni zeleni deželi  Sloveniji, je dalo upanje mnogim mladim glasbenikom in producentom, ki ga gledajo z rožnatimi očali in ponosom. Sama sicer ne razumem te evforije; zdi se mi, da je poleg sicer izjemnega talenta tudi veliko marketinga  in ekipa dečkov, ki so vedno vedeli, da bodo nekoč slavni in uspešni, ker so bili celo življenje popularni.

Nabite ljubljanske Križanke so vse to le dokazale in slišano se je zdelo kot na Žuru z razlogom z Umekom, le da tukaj ni bilo vsem dano, da bi videli zvezdo večera, saj je za zunanjimi stenami dvorane žejno postopalo mnogo mladoletnikov, ki kart niso imeli v žepu. V notranjosti pa se je na dehidriranih zakajenih ustnicah že cedilo vino in pivo, kar je pripeljalo do dolgih vrst za WC. Sam nastop z vsemi predskupinami od Gibbza , pevca, ki je gostoval na Gramatikovem novem albumu na skladbah Get A Grip in We Used To Dream, do slovenske elektro mojstrovine Jimmy Barka Experience, je bil presenetljivo iskren in nabit z množico plesočih teles, Gramatik pa je neizprosno narekoval ritem in se po končani tehnično dovršeni predstavi od množice poslovil skupaj z družino, ki ga je spremljala za odrom. No, da povzamem – če bi bile naslednji teden parlamentarne volitve, bi slovenska mladina glasovala za Gramatika.

Par izjav obiskovalcev koncerta:

Anže: »Gramatik ni glasba ampak movement.«
Maja: »Fajn se pleše na njegovo glasbo.«
Jan: »On je legenda, ker je včasih repal tko kot jaz.«
Kaja: »Prideš iz Podčetrtka samo na Gramatika in te v živo popolnoma razočara.«

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.