Koncertni utrinek: Fink

V petek, 6. februarja je v zagrebški Močvari nastopil britanski band Fink v okviru programa » Žedno uho & Začarana Močvara predstavljajo«. Fin Greenall aka Fink, ki nastopa pod istoimensko skupino je Hrvaškem nastopil drugič. Prvič so nastopili na Soundwave festivalu na jadranski obali leta 2012. Fin Greenall je angleški pevec, tekstopisec, producent in DJ, ki deluje že od 90-ih let, od leta 2006 pa je ime Fink ime za tričlansko skupino, ki jo sestavljajo sami vrhunski glasbeniki, bobnar Tim Thornton ter basist Guy Whittaker. Na aktualni turneji se jim je pridružil kitarist še Chris Nicholls.

V polni Močvari je skupina Fink pričakana z navdušenjem po polurnem nastopu Douglasa Darea, ki jih na turneji spremlja in ogreva občinstvo pred njihovim nastopom. Lepa koncertna izkušnja se je začela s hipnotičnim električnim zvokom podprta s koordiniranimi svetlobnimi efekti in koncert se je začel s pesmijo Pilgrim iz aktualnega albuma. Od samega začetka so Fink ustvarili magično atmosfero s katero, kot da so nas na nek način potegnili globoko v svoj intimni svet. Emocionalen in rahlo mračen zvok Finkov je zbrano poslušalstvo zapeljala v čarolijo, katero je na nek način bilo škoda prekinjati s ploskanjem ali pogovorom med komadi. Greenallov šarmanten glas ob kreativni kombinaciji akustične i električne kitare podprt z vrhunskim bobnarskim znanjem ( v nekateri komadih tudi kitarskim) Tima Thorntona so uro in pol dolg koncert naredili za nepozabno doživetje. Na nastopu so se držali preverjene set liste, ki je bila v glavnem sestavljena iz pesmi iz zadnjih dveh albumov ob dveh skladbah iz starejših albumov ( »Sort of revolution« in »This is the thing«, ki sta bili odigrani v bisu). Enostavna muzikalnost in močen zvok so zanihali poslušalstvo ob pesmih kot so »Warm Shadow, »Yesterday was hard on all of us«, »Sort of Revolution«, »Perfect Darkness«. Mnogim zbranim je vrhunec večera bila izvedba trenutno njihovega največjega hita » Looking too closley«.

Zatemnjen oder, vrhunski glasbeniki, močni aranžmaji in prekrasen zvok so ustvarili izjemno vzdušje in izkušnjo,ki ne bo šla v pozabo. Ali bolje povedano, kot so jih opisali na enem od angleških glasbenih blogov – With Fink, it ain’t just music, it is an experience.

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.