Koncertni utrinek: Dry The River

Na neprijazno hladen novembrski ponedeljkov večer se je v sklopu lekcije Indekš v Ljubljani zgodil londonski četverec Dry The River. Fantje so izdali že dve veliki plošči Shallow Bed (2012) in Alarms In The Heart (2014). Skupina inovativno združuje prvine alternativnega rocka, ki ga vedno znova oplemenitijo z epskimi indie folk elementi ter tako ustvarjajo svojstven, skoraj da biblijsko ambientalen moment. In ravno slednje nas je najbolj zanimalo. Kako jim bo izvrstne studijske posnetke uspelo realizirati na odru Komune.

Obiskovalci so počasi kapljali v dvorano ter jo več kot dostojno napolnili, ko so glavni akterji, tokrat brez predskupine, zavzeli svoja mesta na odru. Ustrezni vizualni učinki so poskrbeli za primerno tematsko vzdušje in bend je odvihral v prvi trojček komadov, ki ga je zaključil komad Alarms In The Heart, kjer kitarska solaža v živo dobi še dodaten učinek. Večjih tonskih težav ni bilo. Zgolj pevec Peter Liddle je kmalu po začetku pojasnil, da ga še muči gripa in naj mu ne zamerimo. Slednje se je pri nekaterih komadih poznalo, ko ga je pri visokih tonih kar malce zmanjkalo, spet pri drugih je njegov trpeč glas zvenel še bolj iskreno.

Setlista je predstavljala skrbno varovano tempirano razpoloženjsko bombo, saj se je bend s kombinacijo komadov sprehajal med sramežljivostjo in živahnostjo. Z Gethsemane in Bible Belt koncert doseže novo mistično razsežnost, ko se glavni in back vokal popolnoma zlijeta z ostalimi inštrumentalijami. Spet Everlasting Light in Rollerskate s svojo z energičnostjo poslušalce predramita iz zasanjanega pozibavanja. Četudi je bend že od začetka deloval na ustreznem nivoju, so se obiskovalci ogrevali zelo postopoma. Bolj se je bližal konec, glasnejši so postajali aplavzi in s hitiči Lion’s Den ter No Rest dosežejo prvi vrhunec. Po odhodu z odra se ob bučnem aplavzu vrnejo in zaigrajo še akustično History Book ter z večglasnimi napevi obarvano Weights & Measures.

Pregovorno zadržani Angleži so tudi tokrat ostali bolj redkobesedni, pretirane komunikacije s publiko ni bilo. Kljub temu sta pevec in basist poskrbela za nekaj komičnih vložkov in tako zvabila nasmeške na včasih preresne obraze poslušalcev. Indekš je še enkrat znova radovednim ušesom ponudil nov glasben spekter. Dry The River pa so se prvič in upamo, da ne zadnjič predstavili ljubljanskemu občinstvu.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.